POMYSŁ NA SZYBKI OBIAD – CZYLI PIZZA NA RAZOWYM CIEŚCIE
Uwielbiam pizzę! Zresztą kto nie uwielbia 🙂
Jeszcze jako matka karmiąca, swojego małego alergika, pizzę robiłam sobie sama.
Taką bez sera (alergik nie mógł jeść nabiału) i taką na zdrowszym spodzie, ponieważ alergik uwielbiał pożerać wszystko z naszych talerzy.
Przynajmniej nie miałam takich wyrzutów sumienia, jak trafiła mu się skórka z takiej pizzy.
PRZEPIS na ciasto (gdzieś znaleziony w internecie)
- 160g ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 30g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 200g mąki żytniej razowej
- 100g mąki orkiszowej typ 650 lub zwykłej
- łyżeczka soli
drożdże roztapiamy w ciepłej wodzie, następnie mieszamy z resztą składników, zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
+ składniki wg. uznania
u mnie: koncentrat pomidorowy z bazylią i oregano, wędlina, tuńczyk, kukurydza, pomidorki koktajlowe, trochę startego sera na jednej z połówek i rukola, wszystko posypane jeszcze bazylią
Pieczemy w nagrzanym do 220-250 stopni piekarniku przez 20minut
Bon appetit!
Leave a Comment